Nedenstående beskrivelser er taget direkte fra – Bogen om Hornbæk Salonskydeselskab 1907 – 2000 – udgivet i 2001. Der er tilføjet enkelte redaktionelle ændringer f.eks. omkring dødsfald og der er rettet enkelte fejl, som er opdaget siden bogen udkom. (Januar 2020/jpp)
~
1990
Jørgen Haagen Nielsen
Registreret Revisor
*1939
Jørgen Haagen Nielsen blev født i Hornbæk, som søn af vognmand Eigil Haagen Nielsen og Marie, født Petersen. Jørgen Haagen Nielsens farfar vognmand Haagen Nielsen, kaldet “Knagme Haagen”, startede vognmandsforretningen på Hornbæk Stationsvej 9, hvor han bl. a. kørte dagvogn til og fra Helsingør indtil 1906, hvor Helsingør-Hornbækbanen blev indviet
Jørgen Haagen Nielsen er bankuddannet i Kjøbenhavns Handelsbank i København og Hellerup og senere ansat i Helsingør og med oprettelse af filialen i Hornbæk i 1962, som kasserer i denne. Handelsbanken havde til huse i det nuværende Bjerrecykler, Ndr. Strandvej 338. Jørgen Haagen Nielsen uddannede sig senere til registreret revisor og er i dag medejer af revisionsfirmaet P. Døssing I/S, Hillerød.
Jørgen Haagen, som han kaldes, har altid deltaget aktivt i Hornbæks liv og trivsel. Som medlem af de fleste foreninger i Hornbæk har han ofte beklædt hvervet som dirigent. Som spejder var han tropsfører for Store Bjørns Trop først i 60’erne. Medstifter af Hornbæk Bådeklub i 1964, hvor han bl.a. beklædte poster som optimistleder, kasserer og senest formand i mere end 10 år. I 1987 blev Jørgen Haagen indvalgt i Hornbæk Havns bestyrelse og straks valgt til formand, i hvilken egenskab han bl. a. har deltaget i udbygningen og moderniseringen af den gamle havn. Jørgen Haagen har, som revisor for Hornbæk Golfklub i samarbejde med klubbens bestyrelse, deltaget ved etablering af en golfbane i Bøtterup. Jørgen Haagen har altid været kommunalpolitisk aktiv, tilsluttet Det Konservative Folkeparti, hvilket på mange måder har været til gavn for lokalsamfundet – han er nemlig hornbækker med stort H !
Jørgen Haagen er gift med Kirsten, født Hyldgaard, i Hornbæk og de har to døtre Liselotte og Marianne.
Motivet på platten forstiller bomærket (oblaten) for Foreningen af Registrerede Revisorer. Ligevægten på Merkurstaven symboliserer “Det retlinede regnskab”.
Foreningen blev stiftet i 1925 under navnet Dansk Revisorforening
~
1989
Bent Bæk
Servicekonsulent
*1937 † 2014
Bent Bæk blev født i Silkeborg som søn af slagter Peter Bæk og Martha, født Sørensen, Lemming ved Silkeborg. Han blev uddannet som elektriker hos elinstallatør Viggo Skau, Silkeborg. Efter endt læretid rejste Bent Bæk til Drammen i Norge hvor han virkede som elektriker på en papirfabrik i to år. Bent Bæk kom til Hornbæk i 1958. Han blev ansat i Helsingør hos elinstallatør Børge Meier og arbejdede her som førstemand i 33 år.
Han fortsatte herefter som selvstændig servicekonsulent for Soda Stream med Sjælland som serviceområde. Bent Bæk er i dag pensioneret og nyder sit otium blandt andet med golf og rejser under sydlige himmelstrøg.
Bent Bæks hjerte har gennem alle årene stået Hornbæk Idrætsforeningen nær. Han var formand for håndboldafdelingen i 19 år, og han spillede i mange år på byens berømte “Old Boys” håndboldhold. Han var en af initiativtagerne til Hornbæk Hallen, hvor han var formand for Halfonden, der stod for hallens opførelse i 1988. Bent Bæk har arbejdet aktivt i Lions Club, Hornbæk, og han har endvidere siddet i Hornbæk Vandværks bestyrelse siden 1979.
Bent Bæk er gift med Martha, født Pedersen, fra Helsinge og de har sønnen Brian.
Bent Bæk er i dag medlem af Salonskydeselskabets bestyrelse, en post han har beklædt siden 1990.
Motivet på kongeplatten henviser til Bent Bæks ihærdige arbejde for Hornbæk Hallens opførelse.
~
1988 – Æresmedlem
John Paulin
Malermester
*1921 † 2002
John Paulin er født og opvokset i Hornbæk som plejebarn hos malermester Hans og Ellen Hansen , Granvænget 2, hvor han også kom i lære som maler og fik svendebrev i 1940.
John Paulin videreførte fra 1950 sin plejefars malerforretning fra Granvænget 2 og senere på Ndr. Strandvej 368. Han stoppede som malermester i 1993.
Som malermester repræsenterede John Paulin i mange år Hornbæk i Helsingør og Omegns Malerlaug, hvor han også havde en bestyrelsespost.
John Paulin har deltaget aktivt i byens trivsel bl.a. som formand for Hornbæk Turistforening i 1950’erne og som formand i Hornbæk Grundejerforening i 1970’erne
John Paulin er gift med Åse, født Larsen. De har ingen børn.
John Paulin har været bestyrelsesmedlem og næstformand i Hornbæk Salonskydeselskab i perioden 1965 til 1991 og har siden virket som seniorkonsulent for den siddende bestyrelse og her er det lykkedes for ham at bringe fortid og nutid sammen for den nuværende “unge” bestyrelse! Gennem alle årene har John Paulin været “praktisk gris” på udformning og færdiggørelse af Kongevognen. John blev udnævnt som selskabets syvende æresmedlem i 1992 ved Vinterfesten. Selskabets ve og vel har altid ligget John Paulin meget på sinde og det er blandt andet hans fortjeneste, at det har været muligt at fortælle historien om Hornbæk Salonskydeselskab gennem 90 år.
I kongeplatten indgår tre gyldne skjolde på rød baggrund. Dette viser malerhåndværkets klassiske laugsmærke, som stammer fra 1400-tallet, hvor malerne skulle fremstille og reparere farvestrålende skjolde til datidens store ridderturneringer. De valgte derfor netop tre gyldne skjolde på luerød bund.
~
1987
Finn Vindahl Andersen
VVS installatør
*1933 † 2022
Finn Vindahl Andersen blev født i Hornbæk, som søn af Helmer og Valborg Vindahl Andersen. Han er den ældste i en søskendeflok på fem. Efter endt skolegang i 1948 kom Finn Vindahl Andersen i lære hos blikkenslager Ejner Borg i Hornbæk, hvor han kun afbrudt af den militære værnepligt, fra maj 52 – okt. 53, arbejdede frem til 1961.
Dette år fik Finn Vindahl Andersen sin eksamen som aut. VVS installatør og han startede herefter sin nuværende VVS forretning på Hornbæk Stationsvej 11.
Finn V. Andersen er ivrig deltager i lokal og udenbys bestyrelsesarbejde, hvor han bl. a. i mange år har siddet i Frederiksborg Amts og Helsingør Kommunes VVS Installatør Forening. Han sidder ligeledes i bestyrelsen i K/S Naverland og VVS Center 2000 i Helsingør. Finn V. Andersen er medlem af Konservativ Folkeparti og gennem Nordkystens Lokalafdeling har han flere gange været opstillet til Helsingør Byråd uden dog at opnå valg. Lokalt repræsenterer han Hornbæk Grundejerforening og Hornbæk Handels- og Håndværkerforening i Hornbæk Havns bestyrelse, en post han har bestridt med stor arbejdsindsats siden 1986. Finn V. Andersens har altid interesseret sig for idræts- og handelslivet i byen – begge har gennem tiden fået hans store opbakning.
Finn Vindahl Andersen var gift med Ruth, født Nielsen, og de fik tre børn Marianne, Benedikte og Thomas. Thomas, der er uddannet VVS installatør, er i dag medejer af sin fars firma.
Kongevognen forstillede to (vand)haner !
Det blå logo med de lyseblå ringe i kongeplatten stammer fra VVS branchens garantimærke.
~
1986
Jens Brun
Ingeniør
*1918 † 2003
Jens Brun blev født i Kalundborg som søn af hvalskipper Christian Brun og Ane, født Voldby. Han blev uddannet som ingeniør i København og herefter ansat som ingeniør på radiofabrikken Philips A/S. Jens Brun startede i 1945 i firmaet Valdemar Henriksen, København, hvor han var til han gik på pension
i byens foreningsliv, hvor han i en årrække, fra slutningen af 1970’erne til ind i 1990’erne, sad i bestyrelsen for Hornbæk Vandværk. Sejlsport har altid haft Jens Bruns interesse og han repræsenterede Hornbæk Grundejerforening og Hornbæk Handels- og Håndværkerforening i Hornbæk Havn fra 1978 til 1986. Jens Brun har nydt sit otium blandt andet gennem fritidsfiskeri sammen med gode venner fra Hornbæk Havn
Jens Brun er gift med Kirsten, født Poulsen, og de har to børn Mette og Niels.
På kongeplatten ses farverimaskiner til farvning af stoffer i tekstilindustrien, som blev udviklet og fremstillet af firmaet Valdemar Henriksen.
~
1985
Einar Lundbye
Civilingeniør
*1926 – † 1989
Einar Lundby var født og opvokset i Charlottenlund, som søn af kontorchef Ove Lundbye og hustru Elisabeth født Mathisen. Han blev uddannet civilingeniør med kemi som speciale og herefter ansat i F. L. Schmidt med ingeniørarbejder udenfor Danmarks grænser i Kenya, Angola, Filippinerne, Peru og forskellige steder i Europa.
Som kemiingeniør var det Einar Lundbyes opgave at undersøge jordbundsforholdene med hensyn til kalkforekomster, således at en cementfabrikation kunne finde sted senere. Han forestod selv opstarten af disse cementfabrikker.
Senere blev Einar Lundbye adm. direktør i firmaet Schubert & Co., som fremstillede farmaceutiske produkter i København. I 1967 flyttede familien til Hornbæk og slog sig ned i Kildekrog.
Einar Lundbye havde stor interesse for jazzmusik og var gennem mange år medlem af Peter Rohdes Kvintet, hvor han spillede klarinet og saxofon. Einar Lundbye mestrede stort set alle slags instrumenter.
Einar Lundby var gift med Ulla, født Thrane, og de fik to børn Søren og Susanne.
Einar Lundbye har adskillige gange spillet ved salonskydeselskabets arrangementer. Han indgik fast som saxofonmusiker i optoget, når fuglekongerne blev ført gennem byen til skydepladsen.
~
1984
Sam Lomberg
Biografejer og direktør
* 1920 † 2014
Sam Lomberg blev født i London og arbejdede inden for filmindustrien bl.a. hos Metro Goldwyn Mayer Pictures i England. Under 2. verdenskrig gjorde Sam Lomberg tjeneste i Royal Air Force, hvor han fløj Spitfire, og han var således med den første engelske eskadrille, der landede i Kastrup 8. maj 1945. Eskadrillen blev i Kastrup en måneds tid og vendte herefter tilbage til Tyskland.
Sam Lomberg forblev i Royal Air Force i Tyskland til juli 1946 og vendte herefter tilbage til London og genoptog sit gamle job hos Metro Goldwyn Mayer Pictures. Han blev senere ansat på Columbia Pictures i England.
Sam Lomberg glemte aldrig helt København, hvor han mødte flere danske venner og i 1961 blev han “head-huntet” til Danmark af ASA Film, hvor han fik en treårig kontrakt. Han besluttede efter kontraktens udløb at slå sig fast ned i Danmark og startede herefter eget filmselskab Athena Film.
Sam Lomberg forpagtede i 1970 biografen Scala i Hornbæk efter familien Garming og her videreførte og fornyede han repertoiret. Scala biografen havde også en stor scene med omklædningsfaciliteter til gæsteoptræden af kunstnere og revyopsætninger med såvel professionelle som lokale kræfter. I 1979 blev Scala solgt og nedrevet for at give plads til et stort Irma supermarked (nu SuperBrugsen).
Sam Lomberg fortsatte herefter i alarm- og securitybranchen. I 1992 blev Sam Lomberg belønnet med “The Order of British Empire” i sit fødeland. Sam Lomberg nyder i dag sit otium som deltids oversætter fra engelsk/dansk – dansk/engelsk. Golf og petanque fylder en stor den af dette otium.
Sam Lomberg var gift med Birthe, født Larsen, fra København.
~
1983
Mogens Svendsen
Jurist
* 1927 † 1991
Mogens Svendsen blev født i Hornbæk som søn af bager Carl Albert Svendsen og Christine Marie. Som voksen flyttede han til København, hvor han arbejdede som flyveleder i Kastrup Lufthavn fra 1948 – 1957. Mogens Svendsen læste sideløbende med sin flyveledergerning til jurist og blev i 1957 cand. jur. Herefter blev han souschef og personalechef i Arbejdsskadestyrelsen i København, hvor han arbejdede til sin død.
Mogens Svendsen og familie flyttede tilbage til Hornbæk i 1964 til ejendommen Søvænget 5. Senere købte han ejendommen Sauntevej 10.
Mogens Svendsen var gift med Margrethe ”Kylle”, født Islin, og de fik døtrene Anne-Mette og Christina.
Mogens Svendsen var medlem af Salonskydeselskabets bestyrelse som sekretær fra 1966 til 1975 og har gennem sit virke her, sat sit præg på mange ceremonier til selskabets arrangementer. Mogens Svendsen har bl.a. sammen med sin bror Helge Svendsen (Fuglekonge i 1968) forfattet “Den sædvanlige”, som vi nu på fjerde årti synger, når vi hylder Fuglekongen, såvel til vinterfesten, som under frokosten ved fugleskydningen i teltet.
~
1982
Erik Pejstrup
Direktør
* 1920 † 1992
Erik Pejstrup blev født i Nørresundby i Nordjylland i 1920 som søn af fuldmægtig Jens Pejstrup-Jensen og hustru Christense, født Jensen. Familien flyttede senere til Randers, hvor Erik Pejstrup voksede op. Erik Pejstrup kom efter preliminær eksamen i 1936 i lære hos London Guarentee (der senere kom til at hedde Codan) i Randers og senere i København.
I 1945 var han nr.1 ansat i det nye forsikringsselskab Nordlyset, som havde Stefan Litauer som direktør. (Nordlyset er siden hen blevet opkøbt flere gange – og er nu (2000) indlemmet forsikringsfirmaet Alka).
Erik Pejstrup blev hurtig underdirektør og overtog i starten af 1970’erne jobbet som administrerende direktør, indtil han i 1986 lod sig pensionere.
Nordlyset flyttede i 1964 fra København til Helsingør og Erik Pejstrup bosate sig sammen med sin familie på Skovvej 17 i Hornbæk. Han blev hurtig optaget i hornbækkernes sociale liv og engageret i blandt andet forældreforeningen på Hornbæk Skole, formand for Hornbæk Turistforening, revisor i Hornbæk Vandværk og Rotary.
Erik Pejstrup blev i 1947 gift med Irma Mortensen-Bagger. De fik tre børn: Lise Lotte, Susanne og Christian.
I 1975 blev Erik Pejstrup valgt til Salonens bestyrelse på en generalforsamling, som dette år var blevet flyttet fra Fugleskydningens frokost, til hotel Trouville den sidste torsdag i april – en tradition vi stadig følger. Erik Pejstrup blev samme år formand, en post han varetog med bravur til 1980, hvor han også udtrådte af bestyrelsen. Det er hans fortjeneste, at den første nedskrevne Kongeliste blev udgivet til Salonskydeselskabets skydebrødre.
~
1981
Tage Porsgaard
Frisør
*1933
Tage Porsgaard blev født i Skævinge som søn af Carl og Ella Porsgård. Han blev uddannet som frisør i Skævinge hos frisør Helge Rasmussen Herefter virkede han som frisørsvend i Hillerød i 5 år. I 1959 kom Tage Porsgaard til Hornbæk, hvor han sammen med sin kone Inge overtog Frisørsalonen i den daværende biografbygning “Scala” efter frisør Helmuth “Smut” Jensen.
I 1979 blev biografbygningen revet ned og man opførte Irma (i dag SuperBrugsen), så Tage Porsgaard flyttede ”Herresalonen” til Ndr. Strandvej 336 og drev her forretning helt frem til efteråret 1997, hvor han stoppede efter 50 år indenfor faget. Da Tage Porsgaard startede i Hornbæk var der fire herrefrisørsaloner i byen og ved lukningen forsvandt byens sidste rene herrefrisørsalon. Frisørsalonen bliver dog i dag videreført af en kvindelig frisør.
Tage Porsgaard er gift med Inge født, Kronborg Christensen, og de har sønnen Kim.
Motivet på kongeplatten forestiller Frisørlaugets gamle udhængsskilt, et messing barberbækken, som barberen før i tiden brugte til opsamling af sæbevandet under barberingen af kunden. Kongevognen ses bag Herrefrisørsalonen i gården til Ndr. Strandvej 336.