Nedenstående beskrivelser er taget direkte fra – Bogen om Hornbæk Salonskydeselskab 1907 – 2000 – udgivet i 2001. Der er tilføjet enkelte redaktionelle ændringer f.eks. omkring dødsfald og der er rettet enkelte fejl, som er opdaget siden bogen udkom. (Januar 2020/jpp)
~
1935
Marius Olsen
Mejerist
*1895 † (ukendt årstal)
Marius Olsen stammede fra Ramløse ved Helsinge og blev uddannet som mejerist. Det er ikke meget vi ved om Marius Olsens livsforløb ud over, at han fra 1930 bestyrede mejeriet, som lå på Birkehavevej 2, i det gamle hus bag Ndr. Strandvej 357. I 1937 flyttede Marius Olsen til Vanløse ved København. Marius Olsen var gift med Helga Laurine, født Nielsen. De havde ingen børn
Mejeriet på Birkehavevej 2, dengang Ndr. Strandvej 357, var oprindeligt startet af mejerist Karl Larsen, som havde købet huset omkring 1910. Han drev mejeri i udhuset mod Pilevej og mejeriudsalg i husets østre gavl ud mod Birkehavevej. I 1925 byggede Karl Larsen den nuværende ejendom Ndr. Strandvej 357 og flyttede i 1937 mejeriudsalg hertil ved en ny bestyrer Helge Lassen.
I begyndelsen af 40’erne flyttede mejeriudsalget og det gamle mejeri til naboejendommen Ndr. Strandvej 355, under ny mejeriejer Rasmussen, til 1944, hvorefter Sigfred Kristensen (Fuglekonge 1948) og hans brødre Harald og Arne overtog og drev mejeri og mejeriudsalg til midt i 70’erne. Karl Larsen eller “Kalkleje Larsen”, som han blev kaldt, byggede også det lille hus, som helt op til vore dage, stod på toppen af Åsen syd for Bøgehøjgård. Fra Åsen solgte “Kalkleje Larsen” læsket kalk fra et kalkleje i sydskrænten af åsen og honning fra egne bistader.
~
1934 – 1921
Aage Sørensen
Sadelmager
*1889 † 1948
Aage Sørensen blev født i Kalundborg som søn af sadelmagermester Frederik Christian Sørensen og Inger født Olsen begge født på Kalundborg egnen. Han ville være sømand, men efter en kort tur til søs på et skib, som sejlede i fast rutefart mellem Kalundborg og Århus, gik Aage Sørensen i lære som tapetserer og sadelmager i sin fars forretning.
Under en storbrand i Kalundborg i 1905 mistede familien alt hvad de ejede og familien flyttede herefter til Hornbæk i 1906, hvor den startede sadelmagerværksted og forretning på hjørnet af Ndr. Strandvej 341 og Skolebakken 1
I de første mange år i Hornbæk arbejde Aage Sørensen som sadelmager i Tikøb. I 1923 byggede faderen F C. Sørensen ejendom på Ndr. Strandvej 339 og i den østre ende startede Aage Sørensen sadelmagerforretning med værksted i baglokalet, mens faderen og sønnen Holger indrettede møbelforretning i den vestre. Efter faderens død i 1930 hjalp han sin broder i møbelværkstedet bag ejendommen.
Aage Sørensen var ivrig gymnast og fodboldspiller og han var meget aktiv indenfor Hornbæk Idrætsforening. Han opbevarede bl.a. idrætsforeningens fodbolde i sin bagbutik og byens fodboldspillende unge hentede boldene der, når de skulle spille fodbold rundt på græsarealer i byen. Idrætsforeningen fik først i 1933 egen fodboldbane og fast tilholdssted på Drachmannsvej, på den nuværende skoleboldbane.
Han var gift med Else, født i Nysted på Lolland, og de fik to børn Bent og Niels Christian – også kaldet “Brolle”.
Aage S. var medlem af Salonskydeselskabets bestyrelse fra 1945 til 1947. Han fremstillede “skyde- og drikketeltet”, som i mange år blev brugt til skydning på engen i Horneby og på Åsen ved Bøgehøjgård.
~
1933
Christian Larsen
Mejeriejer
*1896 † 1980
Christian Larsen blev født i Store Tårnby på Stevns som søn af mejeribestyrer Jørgen Larsen og Kathrine . Han blev uddannet mejerist hos sin far på Strøby Mejeri. Efter endt uddannelse var han vikar på forskellige mejerier på Stevns. I 1923 købte han Køge Mælkeforsyning, som han drev til 1929. Han kom herefter til Hornbæk, hvor han overtog mejeriet på Ole Piisvej 5 efter mejerist Julius Petersen.
Mejeriet på Ole Piisvej havde eget mejeriudsalg, men leverede herudover til to andre mejeriudsalg, et på hjørnet af Ole Piisvej og Ndr. Strandvej 322 og et på Ndr. Strandvej 307, bygningen overfor Lochersvej udmunding. Om sommeren producerede mejeriet is, “Hornbæk Fløde-Is”, som blev solgt fra en isbod på stranden vest for Hornbæk Havn.
Christian Larsen solgte i 1934 mejeriet til mejerist Jacobsen og flyttede til København, hvor han købte mejeriudsalget Fensmarksgade 40 på Nørrebro. Dette mejeriudsalg drev han i over 40 år, i det han først stoppede som mejerist i 1978 i en alder af 82 år. Han var meget afholdt af sine kunder og fortsatte som ekspedient i nabo købmandsforretningen endnu et år!
Christian Larsen var gift med Ellen Kirstine født, Nielsen, og de fik fire børn Gunhild, Ruth, Jørgen og Ulla.
I ejendommen på Ole Piisvej 5 var der omkring århundredeskiftet bageri drevet af bager Johannes Larsen (Fuglekonge 1914). Senere blev der mejeri og mejeriudsalg med forskellige ejere og bestyrere. Mejeriet blev i begyndelsen af 1950’erne slået sammen med mejeriet i hovedgaden, Ndr. Strandvej 355 og fortsatte dér. Mejeriudsalget lukkede i midten af 1960’erne ved sidste ejer, Laura Faber. De to andre mejeriudsalg fortsatte også til langt op i 1960’erne, idet Ndr. Strandvej 307 lukkede først og Ndr. Strandvej 322 senere blev omdannet til damefrisørsalon. Denne er dog ophørt i dag.
~
1932
Carlo Holm
Købmand
*1888 † 1958
Carlo Johannes Holm var søn af bager Carl Holm (Fuglekonge 1919) og Luise, født Lauritzen, Hornbæk. Han blev uddannet købmand hos købmand Melskens i Hillerød i 1906 og blev herefter selvstændig købmand med forretning ved faderens bygning Ndr. Strandvej 355. Dengang en træbarak, der lå øst for faderens bygning (der hvor “Home” ligger i dag).
I midten af tyverne flyttede familien for en periode til København, hvor Carlo Holm var inspektør i en bodega i “Axelborg”. Han havde købte ejendommen på hjørnet af Ndr. Strandvej 306 / Lochersvej i 1918 og da han vendte tilbage til Hornbæk, åbnede han der en benzintank med” Triangel-benzin” fra et amerikansk olieselskab. Benzinen var to øre billigere end anden benzin i byen. Fra midten af 1930’erne, til sin pension, var Carlo Holm havemand hos gartner Jacob Kjeldsen (Fuglekonge 1951). Han boede i ejendommen Ndr. Strandvej 306 til sin død.
Han var en dygtig piccolofløjtespiller og var meget ivrig amatørmusiker i Hornbæk Amatørorkester. Familien var også aktiv deltager i byens kulturelle liv, herunder dilettantteater som både Carlo Holm og hans kone Hans Signe gik meget op i.
Carlo Holm var gift med Hans Signe, født Højer, fra Gundsømagle ved Stenløse. Hun var en populær kogekone i byen. De fik datteren Else, gift Hansen.
Kongeplatten viser vægten med en portræt af den romerske handelsgud Merkur med den bevingede hovedbeklædning. Vægten er et vigtigt købmandsredskab – et symbol på retfærdighed !
~
1931 – 1915
Carl Christophersen
Frisør
*1887 † 1976
Carl Christophersen blev født i Hillerød, som første søn i en børneflok på syv. Faderen var typograf J. R. Christophersen. Carl blev udlært som barbér og frisør i Hillerød. I 1910 flyttede han til Hornbæk, hvor fik sin første salon på Ndr. Strandvej 341 (nu Niels Tøjmands forretning). Senere flyttede han over gaden til Ndr. Strandvej 342 (Matas), for endelig i 1928 at købe ejendommen Ndr. Strandevej 340 efter urmager Olin.
Her drev han frisørsalon til begyndelsen af 1950’erne, hvor han realiserede en gammel forretningsdrøm med tobak og vin. “Stoffers Tobak og Vin” stoppede først i 1974.
Stoffer” var meget fodboldinteresseret og var i sin ungdom målmand på Hornbæks fodboldhold.
Han var gift med Karla, født Larsen, fra Hillerød. De fik en datter Kamma, gift Knudsen, som bor i Hornbæk.
Foto er fra fugleskydningen i 1938 på Engen i Horneby.
~
1930 – 1908
Sofus Poulsen
Slagtermester
*1985 † 1953
Sofus Peter Ingemann Poulsen var ud af gammel slagterfamilie i Hornbæk. Hans far Henrik Poulsen og farbroderen Niels Poulsen var begge slagtere, førstnævnte på Lars Kuhlmannsvej 1 og sidstnævnte på Per Bjørnsvej 3-5. Sofus Poulsen drev sin fars slagtergård videre og i 1918 byggede han forretning på Ndr. Strandvej 318 foran slagtergården (nuværende Hornbæk Salonen). Han drev sideløbende slagterforretning fra en hestevogn med ”landtur” til Havreholm, Tikøb og Øerne .
Han drev sideløbende slagterforretning fra en hestevogn med ”landtur” til Havreholm, Tikøb og Øerne .
Sofus Poulsen var gift med Metha, datter af fisker Peter Svendsen “Kirkedal”. De fik tre børn: Henrik, Karen gift Madsen og Georg, som videreførte slagterforretningen efter sin far.
Sofus Poulsens søster Kristiane var gift med bager Johannes Larsen (Fuglekonge 1914).
Sofus P. blev selskabets første fuglekonge ved fugleskydningen 14. juni 1908 på Hotel Bondegården og senere igen i 1930, denne gang på skydepladsen på engen ved Horneby. Han var Salonskydeselskabets kasserer fra 1915 -1925.
~
1925 – 1929
Poul Fensmark Hansen
Bankbestyrer
*1894 † 1946
Poul Fensmark Hansen blev født i ejendommen “Villa Ethel”, Peter Olsensvej 1 i Hornbæk , som søn af murermester Jeppe Hansen, født i Bannebjerg vest for Græsted og Madsgine, født i Helsingør. Han blev uddannet bankassistent i Helsingør og Omegns Bank i Helsingør. Poul Fensmark Hansen blev bestyrer, da banken fik sin filial i Hornbæk i 20’erne.
I begyndelsen arbejde han om formiddagen i banken i Helsingør og om eftermiddagen i filialen i Hornbæk. Banken blev senere Privatbanken og er i dag byens Unibank filial.
Poul Fensmark Hansen deltog med stor iver i Hornbæks foreningsliv, ofte som kasserer, herunder Hornbæk Havn, Hornbæk Vandværk, Donnerforeningen og Idrætsforeningen. Han var i 1920’erne og 1930’erne formand for havnefestkomiteen, som dengang afholdt havnefesten hvert fjerde år. Han interesse var også til det kulturelle, hvor han bl.a. var “manager” for Hornbæk Amatørorkester, der var stiftet af hans kone. Hjemmets døre stod altid åben for musik og teater.
Han boede i mange år i “Villa Pan”, Granvænget 3, men flyttede i 1938 til ejendommen Ndr. Strandvej 346 i en bolig ovenover Privatbanken. Ejendommen var i øvrig bygget af hans fader.
Poul Fensmark Hansen var gift med Poula, datter af bagermester Johannes Larsen (Fuglekonge 1914). Poula Fensmark Hansen var medlem af Tikøb Sogneråd i perioden 1949 til 1966 for Det Konservative Folkeparti. De fik tre børn: Ulla gift med Helge Svendsen (Fuglekonge 1968), Ragna og Benny.
Poul Fensmark Hansen var medlem af Salonskydeselskabets bestyrelse 1925 – 1940. Fra 1925 til 1933 som kasserer og fra 1933 til 1940 som formand.
~
1928
Emil Larsen
Fiskehandler
*1875 † 1933
Emil Larsen blev født i Hornbæk, som søn af fisker Lars Christiansen, Lars Kuhlmannsvej 6. Han startede selv som fisker og senere erhvervede han sig de to kuttere “Ørnen” og “Pilen” hjemmehørende i Hornbæk. Han startede fiskeudsalg på havnen i en bygning foran det nuværende fiskehus og skurbyen, samt mejeriudsalg i kælderen til ejendommen Skolebakken/Ndr. Strandvej 343.
Han var en driftig mand – som senere udvidede med endnu en fiskeforretning på Apotekspladsen i Helsingør (i dag nedrevet husrække ved “Sveasøjlen”) sammen med sønnen Henry.
Han havde humor, hvilket fremgår af følgende episode: En sommerlørdag sidst på eftermiddagen ringede en kvindelig landligger fra Ellekilde til fiskeforretningen i Hornbæk og bad om at drengen kom ud med en stang is (10 øre) – “Det kan han ikke, han er lige kørt til Leipzig med en spegesild”!
Emil Larsen boede først på Skolebakken 4, hvor han kone Kirstine passede byens daværende telefoncentral. De fik fem børn: Erik, Margrethe, Ingeborg, Henry og Sigrid.
Senere flyttede Emil Larsen til sit barndomshjem, Lars Kuhlmannsvej 6 “Iris”, hvor han boede til sin død.
~
1927 – 1917
Christian Andresen
Tømrer og snedkermester
*1860 † 1939
Christian Andresen boede og drev tømrer- og snedkerværksted på Pilevej 2 (bygning bag Shell-tanken). Han ejede området mellem Pilevej og Birkehavevej, hvor han havde forskellige værksteder og tømmerplads. “Tegnestuen” på Birkehavevej var hans snedkerværksted, som senere blev overtaget og videreført af Hans Kuhlmann og Arne “ Hornbæk” Petersen.
Christian Andresen var en dygtig håndværker, som i sin fritid var meget engageret i den lokale 14. kreds Skytte- og Gymnastikforening i Hornbæk. Man så ham ofte på cykel med gevær på ryggen på vej rundt til skydninger i Nordsjælland.
Efter hans død i 1939 blev ejendommen på Pilevej solgt til automekaniker Milan Petersen (Fuglekonge 1945)
Han havde en datter Astrid, gift Hanibald.
Foto fra fugleskydning 1938 på engen i Horneby.
~
1926 – 1924
Holger Devantier
Slagtermester
*1895 † 1982
Holger Hans Devantier blev født i Slagelse, som søn af slagtermester Hans Devantier og hustru Anna, født Christoffersen. Familien stammede fra de franske huguenotter i Fredericia. Holger Devantier lærte slagterfaget hos sin far i slagterforretningen Løvegade 47 i Slagelse.
Efter 1. verdenskrig kom han og en yngre bror Jean til Hornbæk, hvor de var slagtersvende hos en af byens to store slagtermestre Albert eller Sofus Poulsen. De startede senere egen slagterforretning i “Hvidehus” Ndr. Strandvej 315. Jean Devantier var kun med i forretningen i få år.
Holger Devantier forlod i 1928 Hornbæk for at overtage sin svigerfaders slagterforretning i Rødvig på Stevns. Holger Devantier ejede “Møllekjærs Slagterforretning” til 1964, hvor hans yngste søn Carl Ejnar videreførte forretningen. Holger Devantier drev en stor slagterforretning med eget slagtehus og op til otte ansatte. Møllekjærs Slagterforretning, som dengang havde hele Stevns som opland, eksisterer stadig i dag.
Han var gift med Marry, født Møllekjær, og de fik tre børn: Hans Arne, Anne Lise og Carl Ejnar.
Ejendommen Ndr. Strandvej 315 “ Hvidehus” har gennem årene huset mange forskellige forretninger. Den blev bygget i 1905 af Anders Bjørn Andersen, der var yngste søn af “Store Bjørn”, som her startede som tapetserermester med møbelforretning. Han oprettede også i nogle af lokalerne byens første ungdomsklub. Brødrene Jean og Holger Devantier startede slagterforretning i den østre ende – samtidig med at Milan Petersen (Fuglekonge 1945) havde “Motor Depotet” i den vestre ende af bygningen. I bagbygningen har der været blikkenslagerværksted, herefter biludlejning og automekanikerværksted ved Milan Petersen og senere smede -, cykel- og plæneklipperværksted. I slutningen af trediverne overtog købm. Svend Mathiasen butikken i den vestre ende og drev her købmandsbutik i nogle år. Efter 2. verdenskrig blev der i butikslokalerne indrettet “Pølsebar”. Denne blev afløst af “Brostræde Is “ fra Helsingør, som her startede sin første filial i Hornbæk. Der har været grøntbutik, antik og kunsthåndværk, beboelse og haveredskabsbutik. I dag rummer lokalerne Dyhl Electric. Ejendommen ejedes fra 1919 til 1922 af Hotelejer Viggo Jensen (Fuglekonge 1916).
1925 – 1929
Poul Fensmark Hansen
Bankbestyrer
*1994 – 1946
1924 – 1926
Holger Devantier
Slagtermester
*1895 – 1982
~
1923
Peter Bannebjerg
Murermester
*1871 † 1939
Murermester Peter Hansen Bannebjerg blev født på en gård i landsbyen Bannebjerg vest for Græsted i Nordsjælland. Slægten stammede fra kulsvierne i Gribskov, som oprindelig var indvandret fra Tyskland. Han flyttede som ung murer til Hornbæk, hvor han senere startede egen murermestervirksomhed.
Han giftede sig med Maria, født Holm Jensen, datter af fisker Mogens Jensen, kaldet “Ynsen”.
De fik tre børn: Max Leon (Fuglekonge 1959), Axel Gordon og Otto.
Peter Hansen Bannebjerg var bror til murermester Jeppe Hansen, Skolebakken 1 og malermester Hans Hansen, Granvænget 2.
Peter Bannebjerg byggede ejendommen Skolebakken 3, hvorfra han drev sin murervirksomhed. Huset var i familiens eje til 1973.
Peter Bannebjerg var medstifter og aktiv deltager i Dansk Broder Ordens afdeling i Helsingør.
~
1922 – 1920 – Æresmedlem
Emil Petersen
Tømrermester
*1883 † 1962
Emil Petersen blev født i Skibstrup på “Tranagergård”, som yngste søn af gårdejer Jens Jørgen Petersen og hustru Nelle Andrea født Nielsen på “Sandagergård”, nær Hornbæk Plantage i Saunte. Han var uddannet tømrer hos tømrermester Valdemar Nielsen, Ole Piisvej 3, Hornbæk. Efter udstået læretid arbejdede Emil Petersen bl. a i Jylland og Skåne, inden han igen slog sig ned i Hornbæk.
I 1918 startede han i kompagniskab med sin svoger, tømrer Jens Nielsen, tømrerværksted på Søvænget nr. 7. Dette kompagniskab sluttede i 1933, hvorefter Emil Petersen forsatte sin tømrervirksomhed fra værkstedet i Søvænget til sin død i 1962. Jens Nielsen byggede nyt værksted på Sauntevej 26 ved vandtårnet. Emil Petersen byggede huset “Søtoften”, Søvænget 5 og boede her til 1938. Herefter flyttede familien til konens barndomshjem på Ndr. Strandvej 352. Emil Petersens kone Anna var datter af den gamle smed Hansen, som ejede arealet ”Smedegrunden” mellem det nuværende Bytorvet, Hovedgaden og Friisvej.
Emil Petersen var branddirektør i Østifternes Brandforsikring til 1962. Emil Petersen var meget aktiv i Hornbæk Idrætsforening, hvor han deltog i gymnastik og fodbold. Han sad i HIFs bestyrelse gennem flere år i 20’erne. Han sang i byens to sangkor, først “ Hedelærken” og senere “Brage”, som begge havde førstelærer Karl Hoffmann (Fuglekonge 1911) som dirigent. Emil Petersen var en ivrig deltager i Borgerforeningens arrangementer. Hans hjerte bankede dog mest for skydning og han var meget aktiv i den lokale 14. kreds Skytte- og Gymnastikforening. Han var også meget aktiv i hjemmeværnet helt til få år før sin død.
Han var gift med Anna, født Hansen, fra Hornbæk og de fik en søn Erik.
Han var gift med Anna, født Hansen, fra Hornbæk og de fik en søn Erik.
Emil Petersen blev i 1957, i forbindelse med Salonskydeselskabets 50 års jubilæum, udnævnt til Salonskydeselskabets æresmedlem nummer to.