Nedenstående beskrivelser er taget direkte fra – Bogen om Hornbæk Salonskydeselskab 1907 – 2000 – udgivet i 2001. Der er tilføjet enkelte redaktionelle ændringer f.eks. omkring dødsfald og der er rettet enkelte fejl, som er opdaget siden bogen udkom. (Januar 2020/jpp)
~
1947 – Æresmedlem
Carl Emil Ahrendt-Jensen
Elinstallatør
*1895 † 1983
Carl Emil Ahrendt-Jensen blev født i Stubbekøbing på Falster og var søn af trælastforvalter Hans Jørgen og Maren Christine Jensen. Han blev uddannet elektriker på Stubbekøbing Elværk. I 1919 flytte han som nygift til Hornbæk, hvor han først startede som elinstallatør fra en lejlighed i hovedgaden, Ndr. Strandvej 346. Et par år senere flyttede han til Havnevej nr. 18 “Sommerfryd” , for i 1927 at købe grunden på Havnevej 6.
Han byggede her den nuværende ejendom, hvorfra han til sin død drev Hornbæk Installationsforretning.
Sønnen Verner Ahrendt-Jensen(Fuglekonge 1969)og sønnesønnen Jørgen Ahrendt-Jensen (Fuglekonge 1997) videreførte Hornbæk Installationsforretning efter hans død. Carl Emil Ahrendt-Jensen var meget engageret i sit fags udvikling og var medstifter af Helsingør Tekniske Skole, hvor man kunne uddanne svende og elinstallatører. Han var også meget aktiv i Hornbæks trivsel og udvikling og var medstifter af Handels- og Håndværkerforeningen i december 1942. Han var formand for Hornbæk Vandværk 1941 – 1977.
Carl Emil var en dygtig violinspiller og deltog aktivt i byens kulturelle liv, bl.a. som musiker i Hornbæk Amatør Orkester og Salonskydeselskabets revyer ved adskillige vinterfester.
Skydning helligede han sit halve liv ikke mindst i Frederiksborg Amts 14. kreds Skytte- og Gymnastikforening. Han var også medlem af Hjemmeværnet i Hornbæk.
Carl Emil gik ind for sund levevis og er af mange blevet husket for sin hakkede grønkål og sin faste morgentur lang stranden.
Han var gift med Helene, født Mikkelsen, fra Gunslevmagle på Falster. De fik sønnen Verner Ahrendt-Jensen (Fuglekonge 1969).
Carl Emil Ahrendt-Jensen. var fra sine første dage i Hornbæk en ivrig deltager i Salonskydeselskabets arrangementer og var medlem af dets bestyrelse fra 1925 til 1948, i de sidste otte år som formand. Carl Emil Ahrendt-Jensen blev ved Salonskydeselskabets 60 års jubilæum i 1967 udnævnt til selskabets femte æresmedlem.
~
1946
Vagn Dyremose
Portør og Lokofører
*1920 † 1978
Vagn Dyremose stammede fra Holstebro. Han kom til Hornbæk under 2. verdenskrig som kystbetjent. Efter krigens afslutning i 1945 blev han ansat på Hornbæk Banen, hvor han arbejdede resten af sit liv som portør, togkontrollør og til slut lokofører på banens røde skinnebusser. Han bosatte sig i 1955 i Munkerup i et selvbygget hus.
Vagn Dyremose var gift med Else, født Hansen fra Munkerup. De fik datteren Kirsten.
Under 2. verdenskrig oprettedes i Danmark et kystpoliti under det danske politi. Kystbetjentenes opgave var at afpatruljere kyst-og havneområder. I Hornbæk var der ansat godt 20 kystbetjente til i døgnets 24 timer at afpatruljere området fra Ellekilde i øst til 7. Tangvej ved Kildekrog i vest, samt på Hornbæk Havn, hvor man fra et lille grønt skur på vestmolen, holdt øje med trafikken ud og ind af havnen. Kystbetjentene ophørte deres gerning den 19. september 1944, da det danske politi blev taget af tyskerne.
Kongeplattens motiv er hentet fra Helsingør, Hornbæk, Gilleleje Banens logo – det bevingede jernbanehjul eller vingehjulet, som det også kaldes. Symbolet har, siden jernbanernes start i midten af sidste århundrede, været det endegyldige symbol på jernbanedrift. Vingerne er hentet fra den græske gud Hermes og den romerske gud Merkur, som begge, udover at være guder for handel og håndværk, også var gudernes sendebude. Vingehjulet stammer fra Tyskland. DSB, som i 1970 afskaffede det kongelige vingehjul, bruger i dag stadig vingehjulet – dog i en noget stiliseret udgave.
~
1945
Milan Petersen
Automekaniker
*1898 † 1962
Milan Volmer Petersen blev født i Helsingør som søn af postmester Hans Petersen og hustru Anne. Han blev udlært cykelsmed hos cykelhandler Kryger i Stengade. Han var herefter ansat som klejnsmed på værftet i Helsingør. Milan Petersen kom til Hornbæk i 1921, hvor han startede Motor Depotet med biludlejning, taxa, køreskole og mindre cykel-og automobilværksted i den vestre ende af “Hvidehus”, Ndr. Strandvej 315.
I 1939 købte han ejendommen Pilevej 2, efter snedkermester Christian Andresen (Fuglekonge 1917), hvor han indrettede automobilværksted i det gamle snedkerværksted og benzintank med Shell benzin i forhaven ud mod Ndr. Strandvej (i dag Shelltanken) . Milan Petersen solgte i 1962 tanken til Dansk Shell og flyttede til Helsingør.
Han var gift med Anna Pouline, født Larsen. Hun var en søster til smed I.H. Hoffritz’s (Fuglekonge 1965) kone Alma.
Milan og Anna Petersen fik fem børn Lillian, Hans, Arne, Willy og Irene.
Motivet på platten forstiller en motorblok med cylindere. Det har dog ikke været muligt for redaktionen af denne bog, at afdække betydningen af forkortelserne C – F – f – D. C – & – A – I . Forkortelsen dækker rimeligvis over en, for Milan Petersen vigtig, automobil organisation !
~
1944
Niels Knudsen
Fiskeeksportør
*1882 † 1968
Niels Knudsen blev født på Havnevej 14 som søn af fisker Peter Knudsen. I sine unge dage sejlede Niels Knudsen på de syv verdenshave inden han vendte tilbage til Hornbæk for at blive fisker som sin far. I 1916 byggede han huset på Havnevej 16, bagved sit barndomshjem. I 1930 købte han også ejendommen Havnevej 18 “Sommerfryd”, som han beboede til sin død.
Niels Knudsen var medlem af bestyrelsen for Fiskesalgsforeningen, der var en sammenslutning af fiskere i Hornbæk., som på havnen opførte den nuværende fiskehusbygning til fiskesalg, ishus og opbevaring af fælles garn og grej.
I 1930’erne købte Niels Knudsen fiskehuset og videreførte salg og eksport af fisk til bl. a. Sverige. Han fik af den grund øgenavnet “Bra’en”. Niels Knudsen drev fiskeforretningen til sin død i 1968, herefter overtog svigersønnen fisker Poul Munk Petersen fiskeforretningen.
Niels Knudsen var formand for Hornbæk Havn gennem mange år.
Han var gift med Elise “Lisemor”, født Hansen, fra Tåstrup ved København. De fik en datter, Ebba, gift Munk Petersen.
Motivet på kongeplatten er hentet fra Niels Knudsens Fiskeforretning på Hornbæk Havn..
~
1943 – 1942
Alfred Faber
Pensionatejer
*1889 † 1968
Alfred Faber blev født på egnen omkring Vinderød/Asserbo ved Frederiksværk. Han blev købmandsuddannet i en brugs i København og kom herefter som kommis til “Tjalken” i Hornbæk i 1910. Han blev i begyndelsen af 1920’erne bestyrer af Hellebæk Brugs og senere i 1924 købmand i Over Dråby i Hornsherred. I 1929 kom Alfred Faber igen til Hornbæk for at bestyre svigerfaderens pensionat “Brødrenes Minde”, Kirkevej 3.
Under denne periode ejede han for en kort periode slagterforretning, Ndr. Strandvej 345
Alfred Fabers kone Caroline var datter af fisker Lars Nielsen, Kirkevej 5. Han havde i 1919 bygget pensionatet “Brødrenes Minde” som et minde for sine to brødre Henry og Ejnar Nielsen , Hornbæk, der begge sejlede på skibe, under 1. verdenskrig, som blev torpederet og gik ned med mand og mus. Alfred Faber drev pensionat for sommergæster og skabte her en stor kreds af gæster, som år efter år trofast vendte tilbage. Om vinteren virkede pensionatet som selskabslokale for byen beboere. Hornbæk Borgerforening spillede i mange år kort i “Brødrenes Minde”. I 1948 solgte han pensionatet og flyttede til sin hustru Carolines barndomshjem, Kirkevej 5, hvor han boede til sin død. Efter salget af pensionatet fortsatte Alfred Faber først som inkassator for Hornbæk Sogns Sygekasse og senere som sparekasseassistent i Frederiksborg Amts Sparekasse på Ndr. Strandvej 357. Alfred Faber sad som konservativt sognerådsmedlem i Tikøb Sogneråd fra 1943 til 1950 og han var hele livet aktiv hjemmeværnsmand, bl.a. som medlem af Flyverhjemmeværnet i Hornbæk.
Alfred Faber var gift med Caroline, født Nielsen, fra Hornbæk og de fik datteren Inge.
Alfred Faber blev fuglekonge under 2. Verdenskrig, hvor man var nødt til at skyde til en papfugl med luftriffel. Dette skete i Hornbæk Badehotels baghave fra 1941 til 1945.
Motivet på kongeplatten er ejendommen Kirkevej 3, ”Brødrenes Minde”.
~
1941
Poul Larsen
Skræddermester
*1898 † 1978
Poul Larsen blev født i Haarby på Fyn i en skrædderfamilie. Hans far var skrædder og ligesom to andre brødre, blev Poul Larsen selv uddannet skrædder. Efter 1. verdenskrig kom han til København , hvor han virkede som skræddersvend i varehuset Illum. Senere flyttede Poul Larsen til Hornbæk, hvor han overtog skrædderværksted og butik på Havnevej 3 (i modsat ende af bygningen, hvor Cafe Paradis ligger i dag).
Han afhændede sin forretning og flyttede fra Hornbæk i 1945 . Han ejede senere tre forskellige tobaksforretninger i København.
“Skrædder Larsen”, som han blev kaldt, havde stor interesse i billedkunst. I sin ungdom i København syede han tøj for kendte som ukendte malere og han erhvervede herved mange gode og senere værdifulde malerier. I sin fritid solgte han god og anerkendt billedkunst.
Poul Larsen var også en habil tryllekunstne, som underholdt ved mange festlige lejligheder. Dette bragte ham endog i Cirkus Benneweis som gæsteoptræder.
Han var med til at finansiere “Fiffer-revyerne” (af den kendte revyforfatter og skuespiller Knud Pheiffer) i slutningen af 1940’erne.
Poul Larsen var gift med Lilly, datter at dykker Svend Petersen, Kirkevej 2, Hornbæk. De havde ingen børn.
Poul Larsen var medlem af Salonskydeselskabets bestyrelse, som næstformand fra 1940 til 1945.
~
1940 – 1939
Aage Petersen
Købmand
*1915 † 1973
Aage Petersen var søn af købmand Harald Petersen og hustru Eva, født Eriksson fra Lund i Skåne. Aage Petersens far drev gennem en årrække købmandsforretning og skibsproviantering på Havnevej. Først fra et “skur” på havnen, ( cirka der hvor Drachmann stenen står i dag). Senere flyttede Harald Petersen til den gamle kro i nordøst fløjen mod Havnevej.
I 1930 købe Harald Petersen “Hannemanns Manufakturhandel” i naboejendommen, Havnevej 21, og ombyggede denne til købmandsforretning. Butikken var en af byens store forretninger i 1930’erne. Forretningens førstemand var i mange år Sv. Aage Storminger (Fuglekonge i 1952 og 1958).
Aage Petersen blev uddannet hos sin far og videreførte forretningen efter hans død i 1941. Aage Petersen solgte i 1953 forretningen, som helt op i 1960’erne forblev som købmandsforretning. Aage Petersen blev herefter assurandør i forsikringsselskabet Hafnia, senere sælger af HAKA vaskemaskiner, så reparatør og repræsentant inden for kaffebranchen og sluttede i cateringbranchen i Kastrup Lufthavn.
I slutningen af 2. verdenskrig var Aage Petersen chef for frihedskæmperne i Hornbæk og omegn
Han var gift med Elisabeth “Lillemor”, født Møller Madsen på Fyn. De fik drengene Vagn og John.
Aage Petersen var fuglekonge i 1939 og forblev konge i 1940 p.g.a. krigens start. Der blev ikke afholdt fugleskydning i sensommeren 1940.
Faderen købmand Harald Petersen var kasserer i Hornbæk Salonskydeselskab i 1914 – 15.
Kongeplattens motiv er den romerske handelsgud Merkur, her i fuld figur. Merkur fremstilles som en yngling, udstyret med vingesko, bevinget hovedbeklædning og med en vinget stav “Merkurstaven”. Vægten er et vigtigt købmandsredskab og et symbol på retfærdighed !
~
1938
Hans Peter Hansen
Overtjener
*1908 † 1958
Hans Peter Hansen stammede fra omegnen af Roskilde og han var søn af gårdejer Peter Hansen. Han var uddannet tjener i Roskilde og kom til Hornbæk i slutningen af 1920’erne som tjener på Hornbæk Badehotel. Her blev han senere overtjener og arbejdede på badehotellet indtil midten af 2. verdenskrig. Herefter arbejdede Hans Peter Hansen som overtjener på Hellebæk Badehotel til midt i 50’erne.
“H P” var en dygtig fagmand og han var meget populær blandt sine gæster. Han havde evnen til at genkende og huske gæsters navne.
Hans Peter Hansen boede på Ndr. Strandvej 313 “ Steinmets Minde” i mange år.
Han var gift med Sofie, født Hiort Petersen, Haslev. De havde børnene: Lise, Anne Birgitte (gift Behrmann i Hornbæk), Merethe, Dorthe og Franz-Jørgen.
~
1937 – 1913
Henry William Olsen
Blikkenslagermester
*1875 † 1944
Henry W. Olsen blev født i Helsingør, hvor han blev uddannet som blikkenslager. Han var bror til “Kul Olsen“, som i Helsingør ejede kulpladsen på arealet mellem Havnegade og Sophie Brahes Gade. Han arbejde som svend i Helsingør og omkring århundredeskiftet blev det til mere og mere arbejde i Hornbæk, hvortil svendene kom på cykel – eller gående, når man fragtede materialer på trækvogn.
I 1906 startede H. W. Olsen blikkenslagerforretning i Hornbæk i murermester Jeppe Hansens ejendom på Ndr. Strandvej 341. Senere købte han Hornbæk gamle Brugsforening, Ndr. Strandvej 334 og indrettede blikkenslagerforretning. Forretningen er i dag Hugo Fokdal A/S. Senere købte og nedrev han “Ellekilde Huset” (opbevares i dag på Nationalmuseet) Ndr. Strandvej 336 og opførte i 1935 den nuværende ejendom. Baghaverne fra de to ejendomme,som gik helt ned til Vestre Bæk og Vestre Stejleplads, blev udnyttet til værkstedsplads og lagerplads, samt bagbygninger m. v. for butikkerne i ejendommen Ndr. Strandvej 336.
H. W. Olsen havde tilnavnet “ altså-olsen” – han brugte ofte ordet “altså”, og efter sigende var han svær at få afsluttet en regning med. Han havde stor interesse i Hornbæk bys trivsel, herunder sangforeningen “ Brage” og Hornbæk Grundejerforening. Efter hans død i 1944 indstiftede hans enke gennem Hornbæk Grundejerforening en H.W. Olsen-fond . Denne fond bidrager stadig til Sct. Hans bål på havnen.
H. W. Olsen var gift med Anna, født i Sønderjylland. De var barnløse.
Som fuglekonge i 1913 fik H. W. Olsen en kongepræmie, som han senere skænkede Salonskydeselskabet. “Silverpokalen”, som den kaldes i dag, bruges stadig under frokosten til at skænke fugleskydningens “silversnaps”. Kongepræmien fra 1937 skænkede H.W. Olsen ligeledes til Salonskydeselskabet, som en vandrepræmie, som siden da har været Kongepokal. Den bærer i dag samtlige fuglekonger navne siden 1937.
~
1936 – 1909 – Æresmedlem
Carl Poulsen
Murermester
*1879 † 1975
Carl Sofus Marius Poulsen blev født i Søborg ved Gilleleje som søn af murer Poul Poulsen og hustru Ane Kirstine, født Larsen Han kom som ung til Hornbæk i 1894, hvor han blev udlært som murer hos murermester Jeppe Hansen i 1898. Han arbejdede som svend i København hos forskellige mestre indtil 1904, hvor han vendte tilbage til Hornbæk, for at overtage sin lærermesters forretning.
Carl Poulsen var en driftig mand, der byggede mange huse i byen. Han købte Ewaldsminde (nu Ewaldsgården), og udstykkede området ved Johannes Ewaldsvej med vej, kloak og huse. Han stod selv for hele arbejdet. Han indrettede senere Ewaldminde til sommerpensionat. Opkøbte Hornbæk Sø, som han overdrog til vandværket mod en symbolsk betaling. Carl Poulsen var initiativtager til kloakeringen i byen, herunder bygning af renseanlægget i plantagen øst for byen. Ved siden af sin murervirksomhed byggede og drev han også et cementstøberi på Peter Olsens Vej. Carl Poulsen solgte i 1947 sin murermestervirksomhed til murer Poul Fritzen (Fuglekonge 1962). Han blev herefter bestyrer af en nystartet filial af Frederiksborg Sparekasse beliggende på Ndr. Strandvej nr. 357, en gerning han varetog indtil 1967.
Carl Poulsen sad i flere perioder i Tikøb Sogneråd. Først i 1914, hvor han indtrådte som suppleant i Højre (senere Det Konservative Folkeparti) til 1917. Han sad igen i sognerådet fra 1929 til 1938. Han var i 1920’erne sognefoged i Hornbæk.
Carl Poulsen var formand for Hornbæk Vandværk i en årrække. Han havde hele sit liv en stor interesse for Hornbæk Idrætsforening og i 1932 skænkede han arealet ved Drachmannsvej til en fodboldbane, i dag skolens boldbane. Han blev i 1958 HIFs første æresmedlem.
Carl Poulsen var gift med Amanda, født Nielsen fra Hornbæk De fik tre børn: Ejnar, Astrid og Helga gift Lorenzen i Hornbæk.
Carl Poulsen var medstifter af Hornbæk Salonskydeselskab og var dets formand fra 1918 til 1925. Han blev æresmedlem i 1933 ved Vinterfesten i anledning af Selskabets 25års jubilæum.
Plattens motiv er Carl Poulsens ejendom og bopæl “PAX” på Ndr Strandvej 362, som han byggede i 1911. Carl Poulsen blev i 1934 Fuglekonge i Helsingørs kongelig privilegerede Skydeselskab