Malermester Holger Silldorff malede 39 platter til 50-årsfesten i 1957 !
Ved Salonskydeselskabets 50 års jubilæumsfest den 3. marts 1957 på restaurant Bondegården, kunne bestyrelsen afsløre 39 kongeplatter for de første 50 år. Alle platterne var fremstillet af maler Holger Silldoff, som ligeledes havde fremstillet Salonskydeselskabets nye våbenskjold til lejligheden. Bestyrelsen havde i 50’erne længe gået med ideen om at lade fremstille kongeplatter, i lighed med andre Salonskydeselskaber. Materialeforvalter Johannes Frederiksen kontaktede de gamle Fuglekonger eller deres efterkommere for ideer til motiver og for, hvor det var muligt, en mindre betaling til materialer ved fremstillingen af kongeplatterne.
Malermester Holger Silldorff ses her ved et selvportræt.
Holger Silldorff blev født i København i 1889 og senere uddannet som maler der. Han tog på valsen fra 1909 til 1914, og kom herefter til Hornbæk, som svend hos malermester Theodor Andersen i Søvænget. I midten af 30’erne blev Holger Silldorff selvstændig med malerforretning på Havnevej 12. Han var under 2. verdenskrig også sognefoged i Hornbæk. Holger Silldorff nåede lige at færdiggøre kongeplatten for 1958 ( Fuglekonge Sv. Aa. Storminger), før sin død i vinteren 1959.
Nedenstående beskrivelser er taget direkte fra – Bogen om Hornbæk Salonskydeselskab 1907 – 2000 – udgivet i 2001. Der er tilføjet enkelte redaktionelle ændringer f.eks. omkring dødsfald og der er rettet enkelte fejl, som er opdaget siden bogen udkom. (Januar 2020/jpp)
Jørgen Lerche er søn af bogholder Boye Lerche og jordemoder Emmy Lerche. Han blev født i Helsingør, og efter realeksamen i 1942 blev han først ansat ved Helsingør – Hornbæk – Gillelejebanen og senere uddannede han sig ved Kalvehavebanen og Hillerød – Frederiksværk – Hundestedbanen.
Jørgen Lerche flyttede til Hornbæk d. 1. juni 1954, som nyansat stationsforstander på Hornbæk Station og han var her tjenestegørende indtil juni 1992 – de sidste to år som syge- og ferieafløser. Han har som pensionist virket som rundviser ved Skt. Marie kirke og Klosteret i Helsingør.
Jørgen Lerche er gift med husholdningslærerinde Ruth, født Andersen, Helsingør. De har sønnen Poul, som er bosiddende i Hornbæk.
Jørgen Lerche blev medlem af Salonskydeselskabet i 1957 – samme år, som han, til sin store overraskelse, blev udråbt til fuglekonge. Fugleskydningen i 1958 måtte med meget kort varsel udsættes 14 dage p.g.a. vedvarende regn. Her blev han så hentet på Bornebuschs gig, forspændt en hvidplettet pony og kørt til skydepladsen på åsen ved Bøgehøjgård. På generalforsamling i 1958 ( under frokosten ved skydningen) blev han valgt som ny “skriver” i bestyrelsen. Jørgen Lerche var medlem af bestyrelsen til 1966 – fra 1961 til 1966 som Salonskydeselskabets formand. Jørgen Lerche er i år 2000 den nulevende fuglekonge med størst anciennitet !
~
1956 – Æresmedlem Carl Rasmussen Gartner og Blomsterhandler *1894 † 1985
Carl Rasmussen blev født på Fyn i Diernæs Sogn i nærheden af Fåborg som søn af hushovmester Peter Rasmussen, Holsteenshus Gods. Carl Rasmussen lærte gartnerfaget på Holsteenshus Gods. Efter endt uddannelse blev han ansat hos Dæhnfelt Frøfirma i Odense og senere i København i frøfirmaet Olesens Enke.
I København videreuddannede han sig på Vilvorde Gartnerhøjskole i Gentofte. Carl Rasmussens speciale var roser, en interesse som han vedligeholdt hele sit liv.
Han kom til Hornbæk lige efter 1. verdenskrig, som forpagter af gartneriet Thorshøj, dengang beliggende på nuværende Thorshøj Allé bag præstegården på Hornebyvej. I midten af tyverne overtog han Andreas Nielsens gartner- og blomsterbutik midt i hovedgaden, Ndr. Strandvej 347. Beliggenheden svarer i dag til Favørs nuværende hovedindgang. Han boede med sin familie på første sal i nabobygningen, hvor Købmand Leedgaard drev butik. I 1966 afhændede han butikken til gartner Julius Petersen. Bygningen blev nedrevet i 1974 for at give plads til det nuværende supermarked Favør. Carl Rasmussen, der lød øgenavnet “Gemyse-Carl”, nød sit otium i sin kones barndomshjem “ The Home” på Ole Piisvej 10.
Han var gift med Gudrun, født Andreasen, datter af fisker Anton Andreasen. De fik sønnen Gunnar Rasmussen, der stadig bor i Hornbæk.
“Krudt Carl”, som han blev kaldt i Salonskydeselskabet, stod i mange år for ladning af patroner ved fugleskydningerne. Han var kasserer fra 1940 til 1947 . Ved Salonskydeselskabets 60 års jubilæum i 1967 blev Carl Rasmussen udnævnt som selskabets 4. æresmedlem.
Knud Olsen blev født i Ramløse ved Helsinge som søn af parcellist Emil og Olga Olsen. Han blev uddannet slagter i sin bror Oluf Olsens forretning i Gilleleje. Han var herefter slagtersvend i København. I 1950 kom han til Hornbæk, hvor han købte slagterforretningen Ndr. Strandvej 341 af slagter Karl Sørensen. Knud Olsen og familie boede først på Skovvej 2 og senere på Drachmannvej 1.
Han drev slagterforretningen i hovedgaden til sygdom i 1962 tvang ham til at stoppe. Få år senere flyttede Knud Olsen til Birkerød, hvor han genoptog sit slagtererhverv gennem købet af en slagterforretning på Birkerød Kongevej. Han arbejdede her til sin død. Knud Olsens hustru og yngste søn videreførte forretningen, som i dag stadig drives af sønnen slagtermester Benny Olsen.
Knud Olsen var gift med Grethe, født Jensen, og de fik to sønner John og Benny.
Erik Svendsen var født i Hornbæk som yngste søn i en børneflok på fire af vognmand Gustav Svendsen og Anna, født Andersen. Erik Svendsen blev udlært maskinarbejder på værftet i Helsingør i 1939. Han uddannede sig herefter til maskinmester, men på grund af 2.verdenskrigs fik han aldrig gennemført den praktiske del til søs. Han startede så i 1941 fragtmandsforretning Hornbæk-København, en forretning han drev i 21 år.
Efterfølgende arbejdede han som værktøjsmager, opfinder og fabrikant af maskiner til plastindustrien. Dette førte til en stilling som produktionsleder på en plastfabrik A-C Plast i Allerød. Han arbejdede i perioder i sin fritid som chauffør i sine brødres vognmandsforretninger i Hornbæk og Havreholm. Som pensionist blev han varerudbringer for “Julius’s” grøntforretning i Hornbæk, et job han varetog til sin død.
Erik Svendsen var medlem af Frederiksborg Amts 14. kreds Skytte- og Gymnastikforening, hvor han var aktiv skytte selv i sin alderdom. Han var ligeledes badmintonspiller til langt op i årene. Efter 2. verdenskrig var Erik Svendsen hjemmeværnsmand i over 30 år. Han var formand for Borgerklubben i perioden 1974 –1976.
Erik Svendsen var en kendt person i sin by – et livstykke – altid med en vits eller et rim på læben.
Erik Svendsen var gift med Karen, født Jørgensen, fra København. De fik fem børn: Lone, Ingelise, Birgit, Susanne og Palle.
I Salonskydeselskabet var han kendt og skattet bl. a. for sine takketaler på vers til bestyrelsen, som han gennem årtier fremførte i teltet under frokosten ved fugleskydningen.
Akton Kjær Jørgensen stammede fra Hammel ved Århus og var søn af købmand Jørgen Andreas Jørgensen og Sørine, født Svendstrup. Som ung ønskede han at sejle på de store have og efter endt skolegang kom han derfor på Koktved Søfartskole. Efter nogle år til søs besluttede han sig for at gå i land og begyndte som bagerlærling hos bagermester Wilhelm Philips, København, hvor han blev udlært i 1934.
Herefter arbejdede Akton Kjær Jørgensen som svend og bestyrede bl. a. bageri og forretning i Classensgade i København.
I maj 1946 overtog han Hornbæk Bageri, Havnevej 3, som han drev frem til at være en stor forretning, der i sommersæsonen beskæftigede en halv snes svende og lige så mange i butikken. Han solgte bageriet kort før sin død til en bagermester fra Østerbro i København. Bageriet blev omdannet til restaurant “Fabrikken “ og bagerbutikken til “Cafe Paradis” og lejlighed i stueetagen . Akton Kjær Jørgensen boede sin sidste tid i en ejendom på Trouvillevej.
Han var gift med Ane Margrethe, født Andersen, og de fik børnene Jørgen og Lis.
“Kjær-Jørgensen” var mange år dirigent under Salonskydeselskabets generalforsamling, der dengang blev afholdt under frokosten i teltet ved fugleskydningen.
Billedet viser Akton Kjær Jørgensens kåring som fuglekonge på marken ved Åsen bag Bøgehøjgård. Det er den afgående fuglekonge Sv. Aage Storminge, der overdrager Kongepladeskærfet.
Kongeplattens motiv er hentet fra Københavns Bagerlaug, stiftet i 1683.
Se uddybende beskrivelse under Fuglekonge Johs. Larsen i 1914 !
“Storm” er den eneste fuglekonge i Salonskydeselskabet, der har fået malet to kongeplatter. Han blev fuglekonge første gang i 1952 og da man i 1957 ved Salonskydeselskabets 50 års jubilæum malede kongeplatterne for de første 38 fuglekonger, fik han malet en kongeplatte for 1952. Året efter, i 1958, blev han endnu engang fuglekonge, og man valgte at male en ny for året 1958.
Svend Aage Storminger var søn af brandmajor Niels Peter og hustru Marie Nielsen, Hillerød. Han blev handelsuddannet i Hillerød og kom senere til Hornbæk som kommis hos købmand Harald Petersen, Havnevej 21, hvor han arbejde indtil 1. april 1939. Herefter blev “Storm”, som han yndede at blive kaldt, selvstændig købmand i “Kaffe Janes” butik, Ndr. Strandvej 348 (lille butik i den vestre del af “Julius” nuværende grøntbutik).
I 1956 købte og ombyggede “Storm” den Gamle Smedje på Ndr. Strandvej 350 (i dag Danske Bank) og flyttede sin købmandsbutik til større lokaler. Svend Aage Storminger boede på Vestre Stejlebakke nr.1 (den gamle rebslagers hus), som han overtog efter sin svigerfar, bager Albert Svendsen.
“Storm” var en yderste foretagsom mand for Hornbæk. Formand for Hornbæk Idrætsforening 1928 – 1929 og 1930 -1931. Formand for Hornbæk Turistforening og Konservativ Vælgerforening. Æresmedlem af Hornbæk Idrætsforening og Sjællands Boldspils Union. Bestyrelsesmedlem i følgende foreninger: Hornbæk Borger- og Grundejerforening, Handels- Håndværk- og Industriforening , Hornbæk Havns Venner, samt Hornbæk Vandværk. I slutningen af 2. verdenskrig var han leder af vagtværnet i Hornbæk. Efter krigens afslutning blev han leder af luftmeldetjenesten i Hornbæk.
Svend Aage Storminger var gift med Hilma, som var datter af bager Albert og Marie Svendsen, Hornbæk. Hilma Storminger var søster til Helge og Mogens Svendsen (Fuglekonger i h.h.v. 1968 og 1983). De fik sønnen Peter, som blev lærer på Hornbæk skole.
I kongeplatten fra 1952 indgår symboler på handelsguden Merkur – hans bevingede hovedbeklædning over en vægt. Vægten har altid været et vigtigt købmandsredskab.
I kongeplatten fra 1958 ses østre gavl af “Storms” købmandsbutik indrettet i den gamle Hornbæk Smedje i 1956. I dag har Danske Bank til huse her.
Svens Åge Storminger var medlem af Salonskydeselskabets bestyrelse 1946 til 1948.
Jacob Kjeldsen stammede fra Ulbjerg nær Viborg og her uddannede han sig til anlægsgartner. Efter endt uddannelse arbejde han i Belgien, Holland og Italien på store anlægsgartnerier. I begyndelsen af 1930’erne kom han til Hornbæk, hvor han arbejde for en københavnsk havearkitekt Erstadt Jørgensen med anlægning af mange store haver i området fra Helsingør til Gilleleje.
Han købte ejendommen Ndr. Strandvej 364, hvorfra han som selvstændig fra 1946 drev egen anlægsgartnervirksomhed til sin død i 1963.
Han kunne godt lide at få sig et slag kort i Hornbæk Borgerforening. I folkemunde hørte man følgende: “ Man ser sjældent gartner Larsen uden sin pibe, men aldrig gartner Kjeldsen!” Jacob Kjeldsen har anlagt mange store haveanlæg i Hornbæk. Her skal nævnes haverne på pynten i Hornbæk Sø, (Søvej nr.11 – 13), Bretagne og Hornbæk Hus, samt mange store haver på Kystvej og Skovvej.
Han blev i 1935 gift med Agnes Ella, datter af manufakturhandler J.P. Jensen, “Uldvarehuset”, Ndr. Strandvej 348, Hornbæk. De fik to sønner Erik og Kristian. Kristian blev lærer på Hornbæk Skole.
Jacob Kjeldsenvar revisor i Salonskydeselskabet fra 1948 til 1962.
Herold Stumpe blev født i København som søn af murer Orvar og Herta Stumpe. Han blev udlært som murer i København og arbejdede her en del år. I 1946 fik han job som leder af bygningsarbejdet i Horserød Lejren, og han bosatte sig i Hornbæk på Sauntevej 53. Efter bygningsarbejdets ophør i Horserød nogle år senere, etableret han egen virksomhed som murermester i Hornbæk
Herold Stumpe var engageret i etablering af Hornbæk Fjernvarme i begyndelsen af 1960’erne og var medlem af dets bestyrelse i en årrække, senest som formand fra 1980 til 1984.
Herold Stumpe var gift med Edith født, Althuon, Frederiksværk. De fik børnene Karin, Gitte og Flemming.
Til fugleskydningen i 1951 blev Fuglekonge Herold Stumpe afhentet af en hest, som han skulle ride på – men dette var ikke helt vellykket, så i stedet red bestyrelsesmedlem smedemester Hoffritz (Fuglekonge 1965) hesten til skydebanen på engen i Horneby.
Niels Erik Jeppesen blev født i København som søn af Laurits og Julie Jeppesen. Han blev uddannet gartner i København og arbejdede herefter hos forskellige anlægsgartnere i Nordsjælland. I 1943 kom Niels Erik Jeppesen til Hornbæk fra Asminderød og bosatte sig på Sauntevej 36. Han arbejdede nogle år hos lokale anlægsgartnere og i 1948 købte han ejendommen P.S. Krøyersvej 4, hvor han startede en planteskole.
Niels Erik Jeppesen solgte i 1951 planteskolen til gartner Helge Schiellerup og flyttede til Hillerød og senere til Frederikssund, hvor han begge steder arbejdede som anlægsgartner.
Niels Erik Jeppesen var gift med Alma Asmine, født Jensen og de fik børnene Benny og Vivi-Ingelise.
Peder Villiam Sigfred Tobiasen Kristensen stammede fra Hodde nordøst for Varde i Jylland og var den tredje i en børneflok på syv af mejeribestyrer Kristen Kristensen og Ane, født Tobiasen. I 1944 kom han sammen med to andre brødre Harald og Arne til Hornbæk. Her overtog de mejeriet på Ndr. Strandvej 355 efter mejeriejer Rasmussen. Senere købte Arne Kristensen byens andet mejeri på Ole Piisvej 5.
Sigfred Kristensen var ikke uddannet som mejerist og var derfor mejeriets altmuligmand og chauffør. Sigfred Kristensen forlod Hornbæk i midten af 1950’erne og rejste tilbage til Jylland, hvor han var landmand i Hygild nordøst for Brande til sin død. Han var ugift.
Brødrene Kristensen slog i slutningen af 1940’erne byens to mejerier sammen til ét på Ndr. Strandvej 355 og senere i 1960’erne købte Harald Kristensen mejeriet i Havreholm og flyttede mejerivirksomheden dertil. Mejeriet leverede produkter til byens mange mejeriudsalg helt frem til 1970’erne. Mejeriudsalget på Ndr. Strandvej 355 blev lukket 1. marts 1975.